Onøy – Midsund Helgeland tokt 2020

07.07.20 – 21.07.20

Vi dro fra Onøy, det var første dagen på ei uke vi hadde gråvær. Vi la oss ei natt på sjarmerende Vandve for å besøke Tommy Solfjell, tidligere arbeidskollega til Tommy. Det var artig å se hans plass, mange timer med godt arbeid har blitt lagt inn i prosjektet. Vi hadde en fin dag sammen, avsluttet med middag ombord. Øya ligger nordvest for Dønna. Vi fikk låne bryggeplass på fiskekampen, der sto alt fortsatt på vent i påvente av fiske turister.

Lett medvind tok oss de 23 NM til Sør Herøy. Det er en favoritt plass fra tidligere og vi ble liggende i 4 døgn. En dag leide vi bil, og kjørte Dønna og Herøy på opplevelsestur. Vi fikk med oss mange fine steder og masse severdigheter. Vi dro på flere flotte sykkelturer på Herøy. Været var ikke det beste så det var deilig å ligge i en god havn. På lørdag den 11.7 tok vi ferge ut til Brasøya. Vi syklet rundt på Brasøya, Prestøy og Husvær, for å gjøre oss litt kjent. Vi spiste Bacalou til lunsj på Havkanten feriested på Husvær. Vi beøkte også den ytterst sjarmerende puben Kråkebollen.

Fire døgn senere da vi slapp fortøyningene så var det egentlig et døgn for tidlig i forhold til best værmelding. Noe vi måtte slite med 30 NM ned mot Brønnøysund med kuling i bauen og masse regnbyger. Da vi kom til Brønnøysund var havna full, og vi hadde ikke lyst å ligge utenpå i blåseværet. Vi fortsatte ca 3 NM til Møyhavn ved Torghatten. Der var det stille og idyllisk, vi fikk brygga for oss selv.

Neste dag var det vindstille så det ble motorkjøring til Rørvik. Fikk flotte ørne bilder på veien. Vi har blitt veldig glad i nye kamera vårt Nikon P 900, morsom zoom. I Rørvik var det mye båt. Det ser ut som at i alle de kjente stedene er det mye båt, og kommer vi litt på utsiden leia er vi for det meste alene. Vi avsluttet dagen med å se anløpet til Hurtigruta.

Tirsdag 14.7 ble det tidlig avgang fra Rørvik. Vi satte kursen for det gamle fiskeværet Nordøyan. Mye sikksakk kjøring i en flott skjærgård på vei ut. Vi dro opp noen Sei før vi anløp Nordøyan. Seien ble fortært til middag me selvplukkede molter til dessert. Det er et flott restaurert fiskevær 8 NM nordvest for Sør Gjeslingan med fin flytebrygge. Nordøyan er også kjent for det tragiske forliset med Hutigruten Sanct Svithun i oktober 1962. Der 41 mennesker omkom. Det er i dag et minnesmerke på øya.

Havstykket Folla kan til tider være veldig røft. I dag viste det seg fra sin aller beste side, vi fikk dessuten se både havørn og vågehval. Da vi ankom Småværet på Flatanger var det 24 grader varmt. Så vi bestemte oss for å starte bursdagsfeiringen til Susanne en dag før. Først med kos i sola med Bubbel og mange bad. Senere herlig Kveite middag på restauranten. Småværet var en av stedene som ble hardest rammet i storbrannen på Flatanger i Januar 2014. Nesten alle hus ble brant ned, men i dag fremsto det som en veldig koselig plass.

På veien videre sørover ble de et obligatorisk stopp i den trygge og gode havna Kuringvågen i Stoksund. Neste natt lå vi i Hestvika på Hitra. Begge disse dagene hadde vi bygete vær med masse regn, men også gode seilaser.

På lørdag 18.7 ble kursen satt sørover i Trondheimsleia med planer om å overnatta i Kristiansund. Når vi ankom Kristiansund etter drøyt 8 timer underveis, bestemte vi oss for å fortsette over Hustadvika. Det var meldt frisk vind på kvelden, men vi regnet med at vi skulle være fremme da. Vi fikk kuling de siste tre timene og til dels grov sjø. Men med riktig seilføring og fin vinkel på vind gikk Moana som et tog. Vi passerte Bud og så at mastene slang, så det fristet ikke å ligge der. Vi valgte å fortsette enda 10 NM, inn Frænfjorden til Elnesvågen. Her var det veldig lite vind, god plass og billig å ligge. I dag ble det en skikkelig lang dag på jobb, 90 NM, 14,5 timer så da var det herlig å klappe til kai. Vi koste oss med Bacalou og et glass rødt før tidlig i seng.

På søndagen ble vi hentet med bil av vår Hurtigrute venn Ellen. Hun tok oss med på flott tur langs spektakulære Atlanterhavsveien og etterpå besøkte vi Håholmen. Vi har sett Atlanterhavsveien fra havet mange ganger, så det var artig å endelig se den på nært hold. Besøkte Håholmen med båt, vi spiste god fiskesuppe til lunsj og kikket mye rundt. Det var spennende å se museet med Saga Siglar og Osebergskipet. Vi takker Ellen for en fantastisk dag sammen.

Vi avslutter dette innlegg fra Midsund. På vei hit fisket vi igjen, det bet skikkelig så vi måtte gi oss etter 20 minutter. Denne gang lagde vi fiskekaker for første gang. Vi er nå på bra sig sørover, regner med å passere Stadt om noen få dager før vi bremser litt på farten. Vi har ca 1600 NM i loggen og alt vel ombord.

Fint på Vandve
Sykkeltur på Herøy, syv søstre i bakgrunn
Bilen for i dag
Syv søstre i bakgrunn
Nordvest på Dønna
Alltid deilig med kaffepause, Fjellstua på Dønna
Utsikt fra fjellstua på Dønna
Sykkeltur på Husvær
Lunsj på Havkanten
Sjarmerende Kråkebollen kafe
Møyhavn ved Torghatten
Møyhavn ved Torghatten
Fantastisk havørn, bildet er tatt på hele 60 meter hold fra båt i bølger.
Hurtigruten Richard With
Idyllisk på Nordøyan
Fiskeværet Nordøyan
Iblant er post og kafe åpent
Herlig å finne molter
Koselig i Småværet
Sol og bad
Sommervær på Småværet
Nydelig kveld
Buholmsråsa fyr
Alle dager er ikke like fine
Kuringvågen i stoksund
Hestvika på Hitra
Hestvika på Hitra
Elnesvågen
Nydelig morgen, morgenbad og kaffe
Speiler seg fint i stille vann
Spektakulære Atlanterhavsveien
Svevestien var veldig fin
Kunst lagd av søppel funnet i fjæra
Flott utsikt
Svevestien og Atlanerhavsveien
Vi ankom Håholmen
Museet om Saga Siglar og Oseberg skipet
Saga Siglar
Håholmen
Dagens fangst
Flere som fisker
Moro å lage egne fiskekaker

6 kommentarer til “Onøy – Midsund Helgeland tokt 2020

  1. Koselig å følge dere på bloggen, ser ut som dere har hatt en fantastisk tur nordover ? Flotte bilder. ser dere er i vårt område igjen, og Andres er på Haramsøya fra onsdag, om dere vil stikke innom. Jeg er dessverre ferdig med ferie, og kommer ikke utover før på fredag ?

    1. Hei, og takk for invitasjon. I morgen får vi godt vær for Stadt, så vi velger å gå videre. Vi har hatt en fantastisk tur nordover med mye godt vær. God sommer videre.

    1. Hei. Takk for det, syns det er moro med bilder. Vi koser oss masse. God sommer videre.

  2. Hei på dere. Flotte bilder fra det vakre landet vårt, vi er heldige som har en sånn natur. For et fantastisk bilde av ørnen. Gratulerer med nytt kamera. Opplevelsene står i kø, takk for at dere deler. Ha en god seilas vidre????

    1. Hei og takk for det. Ja, Norge er veldig vakkert. Ja vi liker det kameraet veldig godt, ordentlig morsomt. God sommer videre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.